News & Events

[PerspectiveLab "Les activités économiques et le Canal" / "Economische activiteiten en het Kanaal"] #7

31 January 2017 , 12.15 uur

Welke economische activiteiten komen er in het Kanaalgebied? Welke effecten hebben plannen en beleidsinstrumenten op de vestigingsplaats van economische activiteiten? Welk antwoord bieden we op de behoeften van inwoners van een internationale stad? Ontdek er meer over tijdens het zevende PerspectiveLab, op 31/01 om 12.15 uur.

Er bestaan allerlei definities van economische activiteiten, afhankelijk van het feit of je econoom bent, planoloog, stedenbouwkundige, statisticus of geograaf.

We moeten de strategieën voor de economische ontwikkeling in het Kanaalgebied onderzoeken om na te gaan welk type activiteiten het gewest en zijn inwoners nodig hebben.

Concepten als ‘foundational economy’ bieden antwoorden aan planologen en gewestelijke instituten, waar perspective.brussels deel van uitmaakt.

 Sarah De Boeck, onderzoekster aan de VUB (Cosmopolis), komt hierover met ons praten en presenteert haar onderzoek in het kader van haar doctoraatsthesis over het inzicht in de relaties tussen inrichtingsplannen en economische ontwikkeling, waarbij ze enkele vergelijkingen geeft met andere steden. 

Dit zevende PerspectiveLab biedt de kans om de eerste vragen te stellen over de ontwikkeling van een economische strategie voor het Kanaalgebied:

  • Hoe stemmen we de verschillende definities van economische activiteiten (industrie, dienstverlening, ...) op elkaar af?
  • Is een aparte economische analyse voor het Kanaalplan nodig?
  • Moeten we de gewenste economische activiteiten categoriseren volgens de context van het gebied?
  • Hoe verzoenen we planinstrumenten met economische ontwikkelingsstrategieën?
  • Hoe garanderen we een rationeel gebruik van het gebied en welke types van werk willen we voor het Kanaalgebied?
  • Hoe vermijden we speculatie binnen zones die bestemd zijn voor bepaalde functies en vermijden we concurrentie daartussen?

Praktische informatie:

Iedereen welkom / Met lunch

Wanneer? Dinsdag 31 januari 2017 van 12.15 tot 13.45 uur

Waar? perspective.brussels (gelijkvloers), Naamsestraat 59, 1000 Brussel

Inschrijven (voor 26 januari): https://goo.gl/forms/EM772nzf0FtHg5Zk1